AIR #3 Kunstig intelligens og fremtidens arbeidsliv
og: er AI’s såkalte emergente egenskaper en illusjon?, m.m.
AI-Resonans hjelper deg å holde tritt med den stadig skiftende og akselererende utviklingen innen kunstig intelligens og feltets påvirkning på vår fremtid.
💼 Kunstig intelligens: Nøkkelen til fremtidens arbeidsliv
Kunstig intelligens (AI) er i ferd med å transformere arbeidslivet slik vi kjenner det.
💡 Den siste utgaven av Microsofts årlige Work Trend Index-rapport har tre hovedfunn:
Digital overflod hemmer innovasjon: Mange ansatte sliter med å finne energi til å utføre jobben sin, noe som også påvirker deres evne til innovasjon og strategisk tenking. AI kan bidra til å frigjøre tid og dermed legge til rette for mer konsentrert og innovativt arbeid.
Ansatte ønsker AI: Flertallet av de ansatte ønsker å delegere så mye arbeid som mulig til AI.
Ansatte trenger kompetanse: Det er viktig at alle ansatte lærer å bruke AI effektivt. Ledere understreker betydningen av opplæring og utvikling av evne til å evaluere AI-resultater.
📋 En undersøkelse utført av Beautiful.ai gir innsikt i hvordan amerikanske ledere ser på implementering av AI. Omtrent alle de spurte lederene oppgir at deres ansatte allerede har tatt i bruk AI på arbeidsplassen, og at de betrakter AI som et verktøy for å forbedre ansattes prestasjoner.
📈 En rapport fra Goldman Sachs utforsker hvordan generativ AI kan øke produktiviteten og stimulere økonomisk vekst. Rapporten påpeker at AI endrer måten vi arbeider og samarbeider på, og også at bedrifter må sørge for å utruste ansatte med nødvendige ferdigheter for å lykkes i en AI-drevet fremtid.
💻 Programvareutvikling er et område hvor AI allerede har vist seg som en verdifull ressurs. Det finnes en rekke kraftige verktøy som kan bidra til å skrive programmeringskode, noe som kan spare tid og ressurser i utviklingsprosessen. Ifølge lederen av programvareselskapet Freshworks, har deres bruk av OpenAIs kodestøtteverktøy redusert tiden det tar å fullføre kodeoppgaver fra 8-10 uker til bare noen få dager.
🇳🇴? Hvordan kan Norge posisjonere seg for å dra nytte av denne utviklingen? Hvordan kan vi sørge for at de forventede nye arbeidsplassene også oppstår i Norge?
🎩🐇 Er språkmodellers «emergente evner» en illusjon?
En rekke forskere og andre har pekt på hvordan store språkmodeller (LLM) tilsynelatende besitter uventede emergente egnskaper, definert som som evner som finnes ikke i små modeller, men oppstår i store modeller. En nylig studie utført av forskere fra Stanford antyder imidlertid at dette fenomenet kan være en illusjon forårsaket av bruk av misvisende ytelsesmål.
Vanlige ytelsesmål, også kjent som metrikker, gir mindre modeller en ulempe, noe som skaper inntrykk av at nye, plutselige evner dukker opp ettersom modellene vokser. Når alternative metrikker tas i bruk, forsvinner denne antatte spranget i evner, og erstattes av en jevn, lineær vekst i modellens evner ettersom størrelsen øker.
Studien tilfører et friskt perspektiv i debatten om potensialet for kunstig intelligens og understreker viktigheten av å velge riktige metrikker for evaluering av modellenes prestasjoner.
📡 På radaren
Et blikk på noen av de mest spennende utviklingene, trendene og innovasjonene innen kunstig intelligens. Fra de nyeste teknologier og produkter, til betydningsfulle forskningsfremskritt og markante stemmer i feltet–vi holder deg oppdatert.
🇳🇴🤖 Norsk robotikk i tet: 1X Technologies, et norsk robotikkfirma, kan stolt proklamere seg selv som det aller første selskapet som har satt en AI-basert, humanoide robot i drift i reelle omgivelser-spesifikt som sikkerhetsvakter. Nyheten kom i kjølevannet av en finansieringsrunde på $23m i mars hvor investorer som OpenAI, Alliance Venture, Skagerak Capital og Sandwater kom på eiersiden.
🇳🇴🤝 Bli en del av et nytt LLM-fellesskap i Oslo som planlegger regelmessige sosiale sammenkomster, tekniske foredrag, workshops og gruppe-prosjekter knyttet til LLMs og deres innvirkning på samfunnet.
🇳🇴🚀 a16z inn i norsk AI-selskap. Andreessen Horowitz (a16z), et av de mest anerkjente venturekapitalselskapene i Silicon Valley, har nylig investert i norske Sloyd.ai. Sloyd har utviklet en løsning for prosedyrisk generering av 3D-modeller.
💬 Mens 58% av amerikanerne rapporterer at de kjenner til ChatGPT, viser ny statistikk at bare 14% faktisk har prøvd den selv.
🤗🏆 Et Stable Diffusion-øyeblikk for LLMs? StarCoder, en åpen kilde-kodemodellen fra HuggingFace sitt BigCode-prosjekt, utkonkurrerer kommersielle, lukkede modeller på flere benchmarks. Med prestasjoner på linje med eller bedre enn lukkede modeller, og muligheten for lokal installasjon og tilpassing, kan vi nå være vitne til et skifte i lederposisjon fra lukkede til åpne språkmodeller?
🤗💬🔧 Agents & Tools: HuggingFace Transformers tar et modig skritt fremover. Den brede samlingen av LLMs tilgjengelig via HuggingFace kan nå fungere som agenter som genererer outputs for ulike verktøy. Dette gjør det mulig å sette opp lokale agenter med tilgang til verktøy og plugins.
🤗💡🤝 IBM Watson er tilbake! Noen vil nok hevde at IBM Watson aldri har vært borte, men med deres partnerskap med HuggingFace om watsonx.ai har de ikke bare en eksistens, men kanskje også fornyet relevans.
🤗 HuggingFace sitt Transformers-bibliotek markerer forøvrig en milepæl med 100 000 stjerner på GitHub.
📈🔥 NVIDIAs aksjekurs går til himmels drevet av den voldsomme etterspørselen av GPUer forårsaket av generativ AI. Nytt permanent medlem i $1 trillion-klubben sammen med Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon?
👑 Ny konge av open-source LLMs: MosaicML introduserer MPT-7B, en språkmodell med 7 milliarder parametre, som matcher ytelsen til Metas LLaMA-modell. Modellen har åpen kildekode og er, i motsetning til LLaMA, lisensiert for kommersiell bruk. Den kan håndtere kontekstlengder på opptil 65 000 tokens, noe som tilsvarer en hel bok.
👾 Fremtiden er 8-bit! Optimeringsteknikken SmoothQuant gjør det nå mulig å kjøre store språkmodeller på CPU. Her er chatbot som kjører på én enkelt Intel CPU.
🎨 Generativ AI i Photoshop: Adobe Firefly er nå tilgjengelig i Photoshop, med en gratis tilgjengelig beta-versjon. Dette kraftige verktøyene i hendene på de uttallige Photoshop-brukerene er både spennende og potensielt problematisk.
💻⏱️ QLoRA, en ny fin-tunings-metode, gjør det mulig å trene 65B-parametermodeller på en enkelt 48GB GPU. Deres flaggskipmodell, Guanaco, oppnår 99.3% av ChatGPTs ytelse etter bare 24 timers fin-tuning.
➕ Wolfram har integrert LLMs.
🐼 PandasAI. Generativ AI i et av de mest brukte dataanalyseverktøyene.
Har du tips om kunstig intelligens-utviklingen i eller utenfor Norge? Er du selv engasjert i et prosjekt eller arbeid som du ønsker å dele med oss? Ta gjerne kontakt med oss via akademix.no.